Berghellbladet November 2021

Nu är det snart jul igen!

Förra året vid denna tid var vi mitt i pandemi med flertal restriktioner och vi var nog många som firade jul på ett annorlunda vis. Även om pandemin inte är över och vi behöver fortsätta att vara försiktiga så ser kanske våra julfiranden ut på ett mer traditionellt vis i år. Kanske tar ni er till Haga för en stämningsfull julmarknad,  kanske besöker ni vår vackra Masthuggskyrka för en julkonsert eller firar högtiden med något fler nära och kära.  Oavsett så hoppas vi att ni alla kommer få en fin jul, med värme, tända ljus, stämningsfull musik och god mat!

Trädgårdsbelysning

Vi förgyller mörkret med trädgårdsbelysning, vi hoppas att detta lyser upp i vintermörkret!

Brandrisk & brandvarnare

Det är många av oss som vill lysa upp mörkret med levande ljus. Tänk på att det medför brandrisk, så lämna aldrig levande ljus utan tillsyn -släck ljusen efter dig. Se till att du har fungerande brandvarnare.

Parkering av cyklar & barnvagnar

De avlånga stänger som monterats i portiken vid Vattugatan 4 är framförallt avsedda för barnvagnar, cykelvagnar eller cyklar som inte går att låsa fast vid ordinarie cykelställ. Det har förekommit stölder av såväl cyklar, cykelvagnar och barnvagnar genom åren så vi får hjälpas åt att möjliggöra så att alla kan låsa fast sina ”åkdon”. Barnvagnar är också välkomna att parkera i barnvagnshallen på Vattugatan 4D. Inga barnvagnar får stå i våra uppgångar ur brandrisksynpunkt.

Masthuggspojkarna

Föreningen Masthuggspojkarna ger årligen ut en tidning med historiska skildringar över vårt närområde. För Brf Berghell är denna tidning ett återkommande inslag vid juletid och styrelsen vill även detta år stödja Matshuggspojkarna och önska våra medlemmar en trevlig läsning!

Berghell-information

För våra nya medlemmar vill vi passa på att informera om vår hemsida där vi samlat olika sorters information. Ibland lägger vi upp blogginlägg med aktuell information. För att få notis om när vi publicerar gå in på vår hemsida och anmäl din mejladress. Det gör du antingen längst ned på första sidan eller under information och Prenumerera.

Avgiftshöjning för att matcha föreningens utgifter & underhåll

Vi vill inleda med att vi är en ekonomiskt stabil förening med en mycket låg belåningsgrad om ca 5%, vilket vi får tacka tidigare styrelser som prioriterat att amortera ner befintliga lån. Däremot räcker inte våra intäkter eller besparingar till de utgifter som ligger framför oss. Genom åren har utgifterna ökat i form av återkommande taxehöjningar på el, värme, vatten och sophämtning. Vi har även enligt underhållsplanen stora kommande underhåll som under åren har skjutits upp och som vi nu behöver prioritera, såsom ett takbyte.

De ökade utgifterna i kombination med stora underhåll medför att föreningens budget för 2022 och framåt visar på ett minusresultat, något som  HSB’s revisorer inte godkänner. Föreningen har därför blivit rekommenderade avgiftshöjningar om 5% för 2022 och ytterligare en något mindre höjning för 2023. Styrelsen har lyssnat in HSB’s revisorer  och fattat beslut  om en avgiftshöjning om 5% för 2022. Exempelvis motsvarar detta ca 193 kronor/månad för en lägenhet på 70 kvm. Det kan även bli aktuellt med ytterligare höjningar längre fram beroende på kommande resultatutveckling. Föreningens avgifter för oss medlemmar har, bortsett från årets höjning 2021, legat på samma nivå under många år. Föreningens avgifter per kvm ligger betydligt lägre än motsvarande grannföreningar.

När takbytet sker, som är ett prioriterat underhåll som inte kan vänta, kommer vi försöka samköra detta med andra nödvändiga underhållsarbeten som också kräver ställningar runt husen. Vi kommer dessutom att undersöka möjligheten till solceller samt återvinning av värme som tillsammans med takbytet kan bli en positiv påverkan på framtida resultat i form av lägre kostnader för el och värme samt färre akuta åtgärder pga läckande tak.

Vi hoppas på er förståelse för att avgiftshöjningen är en nödvändig åtgärd för att få en ekonomi som är hållbar över tid och kunna ta hand om vår förening på ett ändamålsenligt sätt.

God Jul & Gott Nytt År önskar styrelsen!